یکی از شایع ترین بیماری های عفونی در ناحیه نشیمنگاه, کیست مویی است که بیشتر در مردان به دلیل ضخامت مو بسیار رایج می باشد. اکثر افراد مبتلا به این عارضه متمایل هستند که با دارو اقدام به برطرف کردن آن کنند ولی این نکته را نمی دانند که دارو فقط نقش تسکین دهندگی و ضدالتهابی دارد و درمان قطعی برای آن, جراحی به روش لیزر می باشد. در این مقاله قصد داریم تا در ارتباط با درمان کیست مویی با دارو و همچنین موثرترین روش مداوای این عارضه صحبت کنیم; پس تا پایان آن با ما همراه باشید.
کیست مویی یا سینوس مویی چیست؟
همانگونه که در موارد بالا نیز به آن اشاره کردیم; به تجمع توده ای از مو در زیر پوست که به مرور زمان منجر به عفونت و چرک شده باشد را کیست مویی یا موی برگشتی گویند. سینوس مویی معمولا در انتهای دنبالچه همراه با ورم و التهاب به وجود می آید. این عارضه بیشتر به خاطر عدم رعایت دستورالعمل های روزمره زندگی و بهداشت فردی بروز پیدا می کند و تنها راه قطعی آن جراحی می باشد. به طور معمول افرادی که به تازگی دچار این عارضه شده اند, می توانند به وسیله داروهای گیاهی و… احساس درد و التهاب عارضه را تسکین دهند.
علت بروز موی برگشتی در بدن
کیست مویی از جمله بیماری های نشیمنگاهی بوده که به علت عدم انجام یکسری از دستورالعمل های روزمره به وجود می آید. عواملی مختلفی که در بروز این بیماری موثر می باشد عبارتند از:
- عدم رعایت بهداشت فردی: رعایت نکردن بهداشت ناحیه مقعد منجر به تجمع آلودگی پوست و بروز کیست مویی خواهد شد.
- پوشیدن لباس های تنگ: لباس های تنگ و چسبان باعث افزایش اصطکاک پوست و مستعد بروز سینوس مویی در افراد می کند.
- کهولت و افزایش سن: این عارضه معمولا در افراد بزرگسال و جوان با میانگین سنی بین 15 تا 24 سال شایع می باشد.
- وجود حفره مادرزادی در انتهای دنبالچه: این سوراخ ها زمینه را برای گیر افتادن مو و تجمع عفونت و چرک مهیا می کند.
- ضربه شدید به ناحیه پائین کمر: ضربات شدیدی که به ناحیه مقعد وارد می شود منجر به صدمه دیدن و التهاب بافت های این قسمت از بدن شده و زمینه برای شکل گیری کیست مویی به وجود می آورد.
- وجود موهای خیلی زیاد در بدن: تراکم و ضخامت زیاد مو منجر به گیر افتادنشان در لایه های زیرین پوست خواهد شد.
- به کارگیری شیوه زندگی غیرفعال: کارها و شغل هایی که میزان تحرک و فعالیت در آن ها بسیار کم باشد مانند کارمندی, رانندگی و… باعث تماس و اصطکاک پوستی با مو شده و زمینه را برای کیست مویی در افراد به وجود می آورد.
- جنسیت مرد: کیست مویی به طور معمول در مردان با میانگین سنی بین 20 به بالا بروز پیدا می کند.
- اضافه وزن و چاقی مفرط: معمولا افرادی که به چاقی مفرط دچار هستند, از یک طرف باعث تعرق زیاد در انتهای دنبالچه مقعدی شده و از طرفی دیگر منجر به کم تحرکی فرد خواهد شد.
- ایستادن و نشستن های طولانی مدت: معمولا کارمندها, راننده ها و… به تناسب بی تحرکی که در شغلشان دارند, بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند.
- خارش دائمی در نواحی مقعد: خواراندن بیش از حد نواحی مقعد منجر به بروز التهاب و قرمز شدن پوست خواهد شد.
- وراثت یا سابقه خانوادگی: در صورتی که خانواده ای سابقه ابتلا به کیست مویی داشته باشد, به احتمال 30 درصد بقیه افراد نیز دچار این بیماری خواهند شد.
- عدم اصلاح موهای زائد: اصلاح نکردن موهای زائد ناحیه نشیمنگاهی منجر به تجمع آلودگی در زیر پوست شده و زمینه را برای تشکیل کیست مویی به وجود می آورد.
انواع روش های درمان کیست مویی
روش های مختلفی برای درمان کیست مویی وجود دارد که کاربرد هر کدام از آن ها به میزان وخامت و نوع بیماری بستگی دارد. در ادامه با تمامی این روش های درمانی بیشتر آشنا خواهید شد که عبارتند از:
-
درمان خانگی یا گیاهی
به طور معمول انتخاب بهترین روش جهت درمان کیست مویی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. اکثر افرادی که به تازگی به این بیماری دچار شده اند, از روش های خانگی یا گیاهی برای مداوای این عارضه استفاده می کنند. باید خاطر نشان کنم که تنها راه معالجه سینوس مویی جراحی می باشد و استفاده از داروهای گیاهی صرفا تسکین دهنده درد و التهاب بوده و به طور قطعی بیماری را مداوا نمی کند. در ادامه با تعدادی از کاهش دهنده التهاب کیست مویی آشنا می شوید که عبارتند از:
- سیر
- زردچوبه
- آلوئه ورا
- عسل
- نمک
- چای کیسه ای
- سرکه سیب
- کمپرس سرد و گرم
- روغن کرچک
- روغن نارگیل
- موم
-
درمان کیست مویی با دارو
سینوس مویی جرء عارضه های نشیمنگاهی بوده که امروزه با توجه به ماشینی شدن زندگی, اکثر افراد به آن مبتلا می شوند. به طور معمول کسانی که به کیست مویی دچار شده اند, برای مداوای بیماری خود از داروهای آنتی بیوتیک استفاده می کنند که نه تنها درمان قطعی نبوده بلکه فقط نقش تسکین دهندگی را برای آن ها اعمال می کند. این نکته را باید خاطر نشان کنیم, برای درمان این عارضه زمانی دارو مناسب بوده که کیست مویی عفونت نکرده باشد; در غیر این صورت تنها راه حل مداوای آن, جراحی خواهد بود.
-
درمان کیست مویی با لیزر
امروزه با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در عرصه پزشکی, روش های نوینی برای درمان کیست مویی مورد استفاده قرار می گیرد که نمونه بارز آن, جراحی با لیزر می باشد. لیزر مزایای زیادی را به همراه دارد که در ادامه به بررسی تمامی آن ها خواهیم پرداخت.
- کاهش عارضه بی اختیاری مقعد در اجایت مزاج
- بهبودی کامل زخم ناشی از عمل لیزر
- انتقال عفونت های خطرناک مانند هپاتیت و… در جراحی با لیزر وجود ندارد
- جراحی با لیزر, زمان کمتری را از پزشک تلف کرده و در نتیجه باعث افزایش ت در اتاق عمل خواهد شد
- با استفاده از این روش جراحی, نیازی به پانسمان های طولانی و بزرگ نخواهد بود.
- لیزر باعث کنترل عروق خونی و کاهش خونریزی در فرد بیمار خواهد شد
- در این روش درمانی, هیچ گونه مشکلی در روند جراحی برای بیمار به وجود نخواهد آمد
- عدم نیاز به بستری شدن بیمار در بیمارستان
- سرپا شدن بیمار و انجام فعالیت های روزانه بعد از عمل
- ترخیص بیمار 30 دقیقه بعد از جراحی با لیزر
- دوره نقاهت کوتاه مدت نسبت از دیگر ویژگی های این روش جراحی می باشد
- بازگشت سریع به محیط کار و خانه
- صرفه جویی در زمان و هزینه بیمار