بواسیر یا هموروئید یکی از بیماری های مقعدی است. در ناحیه مقعد، برای دفع راحت مدفوع مویرگ هایی قرار دارد. 4 سانتی متر انتهایی روده بزرگ مقعد نامیده می شود. دیواره های درونی مقعد خاصیت ارتجاعی دارد. به علت خاصیت ارتجاعی و عمل دفع، دریچه ی مقعد از مویرگ های حساس تشکیل شده است. مویرگ ها از کانال مقعد مراقبت می کنند. با آسیب دیدن این مویرگ ها، پمپاژ خون به سمت بالا مختل می شود. با برگشت خون به داخل مویرگ ها، فشار داخل مویرگ ها زیاد می شود. مویرگ های مقعدی پیچ در پیچ، گشاد و ملتهب شده و بیماری درناک بواسیر به وجود می آید. در این مقاله عوامل افزایش احتمال ابتلا به بواسیر را بصورت کامل معرفی میکنیم.
با تشخیص سریع بیماری، درمان بواسیر به راحتی انجام میشود. با گذشت زمان و حاد شدن بیماری، متأسفانه بواسیر به سرطان روده تبدیل شده و طول درمان سخت و دردناکی پیدا می کند. با مشاهده هر یک از علائم نامبرده در مطلب زیر، سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
با آسیب دیدگی مقعد و مویرگ های مقعدی، بیماری بواسیر به وجود می آید. عوامل افزایش احتمال ابتلا به بواسیر عبارتند از:
یبوست منشأ بیماری های زیادی است. با کم شدن حرکات روده ای، مواد زائدی که پس از هضم غذا ایجاد شده اند، دفع نمی شوند. یبوست نسبت به شدتی که دارد به 3 نوع خفیف، شدید و مزمن تقسیم می شود. به عدم دفع مدفوع تا 3 روز یبوست خفیف، بیشتر از 3 روز یبوست شدید و داشتن یبوست در طی سال های متوالی یبوست مزمن گفته می شود. دفع مدفوع خشک آسیب های جبران ناپذیری به مویرگ های مقعدی و دیواره های مقعد وارد می کند.
زمان طبیعی برای دفع مدفوع زیر 5 دقیقه است. زمان دفع مدفوع بیشتر از 5 دقیقه، غیر طبیعی بوده و بیماری بواسیر را به وجود می آورد. پس از ابتلا به یبوست، مدفوع در روده خشک می شود. خودداری از دفع مدفوع، روده ها را تنبل می کند. با کم شدن حرکات روده ای، دفع مدفوع به راحتی انجام نمی شود. هنگام دفع مدفوع، شخص مبتلا، مجبور می شود با فشار و زور زدن اجابت مزاج کند. زور زدن برای دفع مدفوع به خصوص برای افرادی که سنگین وزن هستند، موجب پارگی مویرگ های مقعدی و بروز بواسیر می شود.
وزن سنگین، فشار زیادی هنگام نشستن و دفع مدفوع بر قسمت های تحتانی بدن می آورد. با فشار آمدن به مقعد مویرگ های مقعدی آسیب دیده و فرد به بیماری یبوست مبتلا می شود. با افزایش وزن توده های چربی نیز در بدن افزایش می یابند. توده های چربی شکمی در حرکات روده ای اختلال ایجاد می کند. با اختلال در حرکات روده ای، دفع منظم مدفوع از بین رفته و بیماری بواسیر به وجود می آید.
یکی دیگر از عوامل خطر ابتلا به بواسیر نشستن های طولانی است. با نشستن های طولانی بر روی اندام های تحتانی فشار وارد می شود. همانطور که در مطالب قبلی ذکر کردیم با وارد شدن فشار بر مویرگ های مقعدی و آسیب دیدگی، بیماری بواسیر به وجود می آید. بهتر است از نشستن های طولانی مدت دوری کنید. پس از 1 ساعت نشستن، زمانی را برای قدم زدن و انجام فعالیت های دیگر اختصاص دهید. اگر مجبور به نشستن های طولانی مدت هستید، بهتر است از بالشتک های طبی مخصوص استفاده کنید.
همانطور که در مقالات قبلی توضیح دادیم سکس مقعدی، یکی از رفتارهای ناهنجاری است که مشکلات و بیماری های غیرقابل جبرانی به وجود می آورد. با انجام سکس مقعدی، مویرگ های ناحیه مقعد، عضلات و اعصاب مقعدی آسیب می بینند. دریچه ی عضلات مقعدی در حالت های عادی بسته می باشد. هنگام انجام سکس مقعدی، آلت تناسلی با فشار زیاد دریچه کانال مقعد را باز می کند. ایجاد فشار کنترل بسته شدن دریچه را از بین رفته و بیماری بواسیر به وجود می آید.
با وجود رعایت رژیم های غذایی مناسب و فعالیت های مناسب بدنی، برخی افراد به علت وراثت، مستعد بیماری بواسیر هستند. متأسفانه برخی از بیماری ها منشأ ژنتیکی دارند.
افزایش وزن در دوران بارداری و عدم استفاده از رژیم های غذایی مناسب در بروز بیماری بواسیر مؤثر است.
ترک فعالیت های روزمره، مصرف قرص های درمانی و ضعف عضلات، از دلایل بروز بیماری بواسیر در سنین کهنسالی است. بهتر است از ملین های گیاهی با مشورت پزشک، در این سنین استفاده شود.
مصرف مشروبات الکلی، در دستگاه گوارش و کبد اختلال ایجاد می کند. اختلال در عملکرد کبد و دستگاه گوارش، زمینه ساز بروز بیماری بواسیر است.
فعالیت های بدنی نادرست و برداشتن غیر اصولی اجسام سنگین، به اندام تحتانی فشار وارد کرده و زمینه ساز بیماری بواسیر می شود. بهتر است انجام ورزش و فعالیت های بدنی خود را زیر نظر مربی های ورزشی و متناسب با شرایط بدنی خود انجام دهید.